LÁTNIVALÓK

Deszkatemplom

A temetőkert bejárata szépen faragott székely kapu. 1698-ban e helyen már egy fatemplom állt, amit többször át- illetve újjáépítettek, majd 1938-ban lebontottak és Szeghalmi Bálint városi főmérnök tervei szerint, székely stílusú fatemplomot építettek fel. A templom 1997. december 4-én gyújtogatás áldozatává vált. Az eredeti tervek szerint, közadakozásból újra felépített templomot 1999. május 2-án szentelték fel. 2000. október 29-én a templom közelében temették el a tervező Szeghalmy Bálint és felesége Németországból hazahozott hamvait.

Avasi pincesor

Az Avas évszázadok óta, mint a város raktára és rejtekhelye szerepelt. Több mint 800 pincét vájtak az Avas száraz, vízmentes andezittufájába. Az üregek egymással párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé, 6-7 m távolságban, a legtöbb 10-20 méter hosszú, de van 50-100 méteres vájat is. Az üregek hőmérséklete 6-10°C között változik attól függően, hogy milyen mélységben húzódnak, hőmérsékletük télen-nyáron egyforma. A mostani pincék nagyrésze legalább 300 éves, de kétszáz évesnél fiatalabb alig fordul elő. A pinceházak nem különösebben régiek, 1702-ben még csak minden tizedik pince előtt volt valamilyen borház. Több pince helyi védelem alatt álló épület.


Diósgyőri vár

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. A középkori lovagvárként is emlegetett erődítményről elsőként Anonymus emlékezett meg. A fénykor Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár - erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára. A látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, is hozzájárulnak.


Avalon park


Az Avalon Park Miskolctapolcán, a Bükk szívében felépült családi szórakoztató - és élmény park. Az aktív kikapcsolódást és extrém élményeket keresők számára az erdőben kialakított elektromos gokart ring, a HELL Kart & Event Center kínál sportolási lehetőséget, míg a gyermekek szórakozásáról a 2500 négyzetméteres szabadtéri Maya Játszópark gondoskodik. A gasztronómiai élvezetek kielégítésére a 200 fős olasz étterem, az Avalon Ristorante mellett a Sörkert is a vendégek rendelkezésére áll.


Lillafüred

Lillafüred Miskolc településrésze. Földrajzilag a Szinva patak völgyében fekszik. Lillafüred Magyarország egyik legszebb települése rengeteg látnivalóval, köztük Lillafüred két legfontosabb jelképével a Hámori-tóval és a Palotaszállóval. Turisztikai jelentősége kiemelkedőnek nevezhető, mivel Magyarország egyik legjobb adottságokkal rendelkező hegyvidéki üdülőhelye.

Lillafüred látnivalók:

Lillafüredi vízesés, Hámori tó, Lillafüredi barlangok, Palotaszálló, Molnár szikla, Hámori szikla, Erdei kisvasút

Barlangfürdő

A terület igazi kincse a Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlang, melyet a víz évezredek alatt vájt ki a kemény mészkősziklákból. Az Európában egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödni, élvezni a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. Sokan esküsznek a Barlangfürdő gyógyhatására is, ami elsősorban a kellemes, gyógyító barlangi klímának, valamint a meleg karsztvíznek köszönhető.

Miskolci állatkert és kultúrpark

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy 1355-ben királyi vadaskert létesült a Csanyik-völgyben, így a Miskolci Állatkert tekinthető hazánk legrégebbi állattartó helyének, amely közel 130 állatfaj és -fajta mintegy 700 egyedét mutatja be természeti környezetben, a Bükki Nemzeti Park szomszédságában. Távoli földrészek egzotikus állatai, őshonos háziállatfajták és a Kárpát-medence, azon belül kiemelten a Bükk hegység élővilága - ez jellemzi a Miskolci Állatkertet. Az Állatkert erdei környezete, tanösvénye önmagában is kivételes helyszín, a programok széles kínálatával azonban páratlan lehetőség arra, hogy hosszantartó barátságot kössenek az idelátogatók a természettel. A naponta tartott állatbemutató, állatsimogató és látványetetés pedig már csak a ráadás. Egész évben látogatható!

Miskolci Nemzeti Színház

A Miskolci Nemzeti Színház Miskolc belvárosában található a Széchenyi, illetve a Déryné utcán. A színháznak otthont nyújtó klasszicista és romantikus stílusú épületet 1847 és 1857 között emelték, és a színházi előadások mellett többek között olyan rendezvényeknek nyújt otthont, mint a Bartók Plusz Operafesztivál. A színház 2010. június 1-jétől az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention, ETC) teljes jogú tagja.

Herman Ottó Múzeum

Herman Ottó Múzeum

A múzeum 1899-ben alakult meg Borsod-Miskolczi Múzeum néven. 1914-ig a Borsod-Miskolczi Múzeum és Közművelődési Egyesület, majd ezt követően 1949-ig, az államosításig Borsod vármegye és Miskolc városa finanszírozta tevékenységét. Az intézmény 1953-ban vette fel a sokoldalú tudós, Herman Ottó nevét. 1963-ban vált a múzeumi szervezet központjává, és ettől az időtől terjedt ki gyűjtőterülete Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. A Herman Ottó Múzeum depozitóriumaiban közel félmillió, egyedileg nyilvántartott műtárgy található. A legnagyobb gyűjtemény a régészeti.

Éttermek:

Aranykorona Történelmi Étterem

Végállomás Bistorant

Creppy PalacsintaHáz Étterem

Rossita Pizza Miskolc (tulajdonosok ajánlása)

Dűlő (tulajdonosok ajánlása)

Murphy's Irish Pub & Garden Restaurant

Csülök Csárda Miskolc